Intresse för Crypto Up i Vitryssland som „Information War“ rasar

Mitt i obekräftade rapporter som gäller från Vitryssland kan nationen snart införa gränser för valutaväxling – ett drag som vissa tror kan driva medborgarna till krypto i massa.

Protester och strejker fortsätter i landet efter att ett omtvistat allmänna val återförde den sittande presidenten Alexander Lukashenko till makten

Och per Telegram-inlägg från Vitrysslands ekonomi, en kanal med över 29 000 medlemmar, är Lukashenko-regimen inställd på att ge utslag på utländsk valuta och bankaktiviteter.

Postens författare hävdar att drakoniska åtgärder finns i rörledningarna i Minsk, med alla inköp av utländska valutor som är avsedda att förbjudas utom för godkännande av underrättelsebyråer, ett förbud mot „transaktioner med utländska partner“, ett förbud mot handelstransaktioner som använder sig av utländska valutor och inrättandet av ett organ som har tillstånd att frysa och blockera internationella transaktioner.

Vissa tror att om banker samarbetar i planer som de som anges ovan, kan medborgarnas tillgångar i princip bli värdelösa – vilket leder till att de söker alternativ som kryptoköp.

Vitryssiska utbyten säger att affärer har pågått sedan protesterna började tidigare denna månad, särskilt eftersom bankerna nu tar ut överdrivna priser för USD- och euroköp.

Kryptoindustrins insiders har emellertid varnat försiktighet – uppmanar medborgarna att vara medvetna om att ett „informationskrig“ har börjat och rådde att de undviker att bli fångade i det.

RBC citerar Artem Strelchenok, VD för vitryska kryptobörsen Free2ex , och säger att befintliga förbud mot inhemska affärer som använder sig av utländsk valuta har varit i kraft i mer än fem år. Han tillade att resten av de åtgärder som nämns i Telegram-posten låter „som nonsens.“

Strelchenok lade till

”Intresset för krypto har ökat sedan [protesterna började]. Det är också värt att komma ihåg att kryptoassetter har varit populära i flera år i Vitryssland. Det är logiskt att människor nu kommer ihåg detta faktum. Jag vill betona att vitryska lagarna reglerar kryptosektorn. ”

Som tidigare rapporterats har det också förekommit förslag om att Minsk skulle kunna använda sin kryptosektor, som utgör cirka 4% av BNP, för att kringgå amerikanska eller EU-införda sanktioner. Vissa varnade för att kryptoindustrin skulle kunna tvingas „välja en sida“ – att besluta om de skulle slänga in sina lojaliteter med pro-EU och USA-anslutna teknikföretag eller Ryssland eller Kina-kopplade företag.

Comments are closed.